Knock-Down Housing - It Aint Me Babe

Varmt i Stugan

MYS I STUGAN, AVEN OM DET AR LITE KALLT UTE... 

Jaha da ar det vinter igen, och kallt och krispigt ute. Helst vill man ju inte att det ska vara det inne, utan man vill ha det mysigt och varmt. Jag hittade dessa tips, spm, kan hjapla med att halla eldnings olja pris nere...

"1. Rätt inställd brännare
Bara genom att oljebrännaren är rätt inställd kan du sänka oljeförbrukningen med 5–10 % per år. Ett enkelt sätt att kontrollera detta är att titta på röken från skorstenen. Den ska vara vit eller inte synas alls. Är den grå eller mörk förbrukar pannan onödigt mycket bränsle

.2. Duscha snabbt!
Ta en snabb dusch istället för ett varmt bad. Att slösa med varmvatten är en riktig energitjuv. Använder du dessutom ett snålspolande duschhandtag kan du spara mycket varmvatten.

3. Känn på elementen!
Passa på att kontrollera elementen när det är -5 till -10 °C ute. De ska kännas varma i överkant och betydligt svalare i botten. Då är värmesystemet rätt inställt och elementen värmer som de ska.

4. Vädra snabbt och effektivt
Visst kan du vädra under den kalla årstiden. Gör det kvickt och gärna med korsdrag, så får du in frisk luft utan att kyla ner bostaden.

5. Koll på innetemperaturen
Visste du att uppvärmningskostnaden ökar med 5 % för varje grad du höjer inomhustemperaturen?
Har du 20 grader på dagen och minskar till 18 på natten, kan du spara åtskilliga liter olja.6. Spisfläkten suger värme
Använd bara spisfläkten när du lagar mat. Den suger ut ca 2 kWh varmluft varje timme.7. Täta runt fönster och dörrar
Drar det kallt från fönster och dörrar är det kanske dags byta ut tätningslisterna. Tänk bara på att det inte får bli för tätt i ett hus med självdrag. Saknar rummet tilluftsventiler kan du lämna ett mellanrum i tätningslisten över varje fönster (10–20 cm). "Alltsa sa mycket bra tips man kan hitta nufortiden, verkligen.... Sen galler det bara att folja raden ocksa, iallafall hitta den vag som passar en bast. For visst vill man i detta fall ha det varmt och skont i stugan!